Peis – interiørtrender 2023

Peis – interiørtrender 2023

Aktuelt

16. november 2022

Få ting er bedre enn å fyre opp i peisen på en kald dag. I tillegg til å være en varmekilde er peisen en stor del av interiøret i boligen. Skal du kjøpe ny peis, eller ønsker du å friske opp den du allerede har? Her er trendene.

Peisen beskrives ofte som et smykke i rommet. Skal du kjøpe ny peis, bør du bruke god tid på å velge den som er riktig for deg og ditt hjem. Det er ikke gjort i en håndvending å bytte den ut, så du bør passe på å velge noe som er tidløst nok til å vare i mange år. I tillegg bør du starte med å kartlegge behovene dine. Se på størrelsen på boligen og hvor stor del av arealet som skal varmes opp. Er det pipe i boligen fra før må man sjekke ut om den kan brukes. Du bør og sjekke hva slags type ovn det er dimensjonert for i eksisterende pipeløp. Har du ikke pipe kan det ettermonteres. Da er eksempelvis metallpipe enklere og rimeligere å montere enn en murpipe.

3 store peistrender for 2023

Det er ikke like store svingninger i trendene når det gjelder ildsteder, som på interiør som ikke er fastmontert. Hvor peisen skal plasseres og dimensjonen på pipa er avgjørende for hvilken størrelse og høyde den kan ha. Det er likevel mange valg man kan ta når det gjelder design, fasong, materiale, farge og hvor mye av ilden man ser. Noen av de største trendene er:

Bruk peisen for å dele opp rommet

Tradisjonelt sett har peisen ofte blitt plassert i et hjørne, men det er det ingen grunn til. Spesielt nybygde boliger har ofte en åpen planløsning, og da kan det å bruke en peis for å dele opp rommet være både pent og praktisk. Her kan du for eksempel dele opp stua i ulike soner eller dele opp kjøkken og stue med en flott peis. Velger du en peis med innsyn fra to eller tre sider passer den perfekt midt i rommet og du kan nyte flammene fra flere kanter og soner. Peiser med gjennomsyn vil i tillegg beholde åpenheten i rommet på en fin måte. På bildet under ser du peisen fra prosjektet vårt i Åsliveien 15b, som fungerer bra som en romdeler, siden den har innsyn fra tre sider.

Spisestue med peis Opsahl Bolig

Peis med innsyn fra tre kanter gir et flott gjennomsyn fra en del av rommet til et annet. Her har peisen i tillegg samme farge som veggfargen; en annen peistrend for 2023.

Flislegg peisen

Ønsker du at peisen virkelig skal skille seg ut, er det populært å flislegge den. Her kan du kun flise underdelen eller overdelen av peisen, eller hele peisen i samme flis. Her har du mange valgmuligheter når det kommer til utseende. Store fliser, små fliser, kvadratiske eller avlange fliser vil alle gi helt ulike uttrykk. Av materialer er eksempelvis marmor et materiale som er populært år etter år. Å legge en marmorflis under peisen, og pipe i samme farge som veggen er en populær kombinasjon som vil holde seg i mange år. I tillegg anbefaler vi tre i kombinasjon med peis og stein. Mange legger treplater over peisen, for å skape et stilrent, lunt og moderne inntrykk. På bildet under ser du en illustrasjon fra et av våre kommende prosjekter, i Øvre Langås vei 20-22. Her ser du et eksempel på hvordan det ser ut når du bekler øvre del av peisen med treplater. Det gir et kult og moderne inntrykk til rommet.

Stue med stor peis på Korsvoll

Legger du treplater over peisen din gjør du virkelig peisen til rommets blikkfang. 

Sett farge på peisen

Å male peisen, eller velge en ny peis i en farge som passer inn i boligens fargepalett, er populært. Kombiner dette gjerne med naturstein og treverk i varme toner. Vi ser at peiser males i alle typer farger for å passe inn i den totale stilen i huset. Det er flere måter å gjøre dette på. Én måte er å la peisen skli inn og harmonere med resten av interiøret, for eksempel ved å male peisen i samme farge som veggfargen. En annen måte er å gjøre peisen til selve fokuspunktet i rommet ved å male den i en kontrastfarge. Her er individuell smak og stil avgjørende. Ta gjerne inspirasjon av fargetrendene for 2023.

Svart peis til lyse vegger i Dalbakkveien

Her er peisen gjort til rommets blikkfang ved å male den i en kontrastfarge.

Forskjellige typer ildsteder

Det finnes en del forskjellige typer ildsteder med forskjellige egenskaper som er avgjørende for hva slags varmekilde du bør velge til ditt hus.

Peis
Rask oppvarming. Varmen varer en god stund etter at du har sluttet å fyre. Setter man inn en peisinnsats med dører holder varmen lenger.

Gasspeis
Ønsker du peiskos kun ved å klikke på en fjernkontroll, kan en gasspeis være perfekt. Vi ser at gasspeiser blir stadig mer populært i Norge. De er som regel stilrene og moderne og kan installeres og tas i bruk samme dag.

Ovn
En ovn gir rask varme og kjøles raskt ned, men varmer først og fremst opp rommet hvor ovnen står.

Kakkelovn
Kakkelovner er bygget opp i etasjer og er en effektiv varmekilde. Et par timers fyring kan gi opp til et døgns ettervarme.

Klebersteinsovn
Dette er en steintype som holder lenge på varmen og har lang ettervarme.

Relaterte artikler

Interiørtrender 2023 – nye farger fra Jotun

Interiørtrender 2023 – nye farger fra Jotun

  • Aktuelt
  • Interiør
Høstsjekk av hus og hage

Høstsjekk av hus og hage

  • Aktuelt
  • Tips og triks