Hvordan gjøre boligen din klar for salg

Hvordan gjøre boligen din klar for salg

Aktuelt

5. oktober 2023

Skal du selge boligen din er det ulike grep du kan ta for å gjøre den klar for salg. Det er viktig å påse at boligen din fremstår på best mulig måte til både fotografering og visning.

For å skaffe deg en best mulig pris når du skal selge hjemmet ditt, bør du påse at potensielle kjøpere klarer å forestille seg å bo der. Gode bilder er avgjørende for å vekke interesse og få folk til å komme på visning. I tillegg er det viktig å skape riktig atmosfære, samt å få frem potensialet i boligen. Følelsen man som boligkjøper får på visning kan være utslagsgivende for å ville legge inn et bud.

Våre beste tips før boligsalg

Her er våre beste tips til hva du bør gjøre for å klargjøre boligen til salg.

  • Bli inspirert av andre boligselgere
  • Kartlegg målgruppen
  • Fiks småskader i boligen
  • Rydd og rengjør hele boligen grundig
  • Fjern overflødige og personlige gjenstander
  • Skap et hjem
  • Kontakt en boligstylist ved behov

Bli inspirert av andre boligselgere

Vi anbefaler å ta en titt på andre boliger til salgs. Hva gjør at du finner en bolig appellerende? Vurder om det er stemningen, lyset, gjenstander, veggfargene, møbler eller annet som gjør at du får et positivt inntrykk av boligen. Prøv så å skape noe av det samme i din bolig. Mange velger for eksempel å fotografere boligen sin både på dagtid og kveldstid. Kveldsbilder kan gi en veldig fin og effektfull stemning til boligen din. Dette gjelder spesielt hvis du har fin utsikt, en deilig uteplass eller peis i stuen.

Kartlegg målgruppen

Det første du bør spørre deg selv om når du skal selge, er hvem boligkjøperen er. Har du en leilighet som passer perfekt til førstegangskjøperen? Eller et rekkehus der den typiske kjøperen er småbarnsforeldre? Lag deg et bilde av hvem som er den typiske kjøperen, og ha dette i tankene når du nå skal klargjøre boligen. Dersom du selger et rekkehus der et par i etableringsfasen er din målgruppe; lag et hyggelig barnerom.  Mal en eller flere vegger i en farge som er populær i din kjøpegruppe. Eller pynt med interiørdetaljer som passer målgruppen. Synes du det er vanskelig å vite hvem som er den typiske målgruppen for din bolig er det lurt å høre med eiendomsmegleren som kan gi deg gode tips. I tillegg er muligheten til hjemmekontor viktig for mange, så har du plass til det, lag et slikt område for å vise potensialet.

 

Barnerom med barneseng og leker

Tenk på målgruppen din. Lag gjerne et barnerom dersom par i etableringsfasen eller småbarnsforeldre er den typiske boligkjøperen av ditt hjem.

Fiks småskader i boligen

Har du stygge merker eller hull i veggen som bør sparkles og males over? Nå er det på tide å fikse småskader du måtte ha i boligen. Ta frem malerkosten for å friske opp malingen der det trengs. Av og til kan det også lønne seg å male et rom eller en vegg i en populær farge for å skape varme og liv i boligen. Her kan du se fargetrendene for 2024, og hvilke farger som passer til hvilke rom.

Rydd og rengjør hele boligen

Boligen må fremstå så ren og ryddig som overhodet mulig til både fotografering og visning. Rydd bort alle elementer som kan oppleves rotete. Dette gjelder ikke bare ting som ligger der de ikke hører hjemme, men hverdagslige ting som den gamle og fargerike oppvaskkosten, kjøkkenmaskiner, ledninger, Colgatetuben og lignende. Glem heller ikke å rydde inni skapene dine. Boligkjøpere på visning åpner gjerne skapdørene for å få et ordentlig inntrykk av boligen. Videre må alt støv fjernes og alle overflater vaskes grundig. Glem heller ikke å vaske vinduene. Skitne vinduer synes veldig godt på bilder og kan ødelegge helhetsinntrykket av boligen. Husk også å lufte godt i forkant av visningen.

 

Peis med ild

Levende ild skaper en lun stemning, og er fint både på bilder og på visning.

Fjern overflødige og personlige gjenstander

Vi anbefaler å møblere boligen slik at man ser det er rom for ulike møbleringsmuligheter. Det kan derfor være lurt å ha et kritisk blikk når du ser på møblene du har, og fjerne de som ikke er nødvendige. Et eksempel er store lenestoler. Har du sofa og sofabord vil ofte lenestoler få stuen til å virke mindre enn den er, og det kan være vanskelig å se andre måter å møblere stuen på. Vurder derfor om et rom ser bedre ut hvis du fjerner enkelte møbler.

Videre bør personlige gjenstander som fotografier av barna eller kalendere som henger på kjøkkenet fjernes. Det samme gjelder hvis du har mange pyntegjenstander. Det er fint å beholde noe, men pass på at det fort kan se rotete ut. Er du usikker på hva som bør fjernes, anbefaler vi å spørre en venn eller få råd fra eiendomsmegleren. Man kan fort se seg blind på egne ting og eget hjem, og da er det fint å få andres mening.

Skap et hjem

Ha fokus på å gjøre boligen din trivelig. Her skal boligkjøperne ønske å bo. Etter du har fjernet møbler og gjenstander, bør du nå ha fokus på hva du kan tilføre for å skape følelsen av et hjem. Puter i sofaen, levende lys, ild i peisen, rent håndkle på badet, samt noen få pyntegjenstander er med på å gjøre boligen hjemmekoselig. Soverommet kan du style som et hotellrom med sengeteppe og store puter. Og bruk planter. Grønne, store planter gjør seg godt på bilder og skaper liv til rommet. Snittblomster på stuebordet og friske urter på kjøkkenet bidrar til å skape en trivelig og hjemmekoselig atmosfære. Glem heller ikke utearealet. Rydd utendørs, klipp plenen og sett ut fine utemøbler som ikke tar for stor plass. Sett i tillegg gjerne ut lys eller lykter og en kurv med pledd for å gjøre uteområdet ekstra hyggelig.

 

Soverom med seng med mange puter og sengeteppe

Gjør boligen din hjemmekoselig. Her skal folk ønske å bo!

Kontakt en boligstylist ved behov

Synes du det virker vanskelig å få det beste ut av boligen din med møblene du har? Har du budsjett til det, kan det lønne seg å hyre en boligstylist som kan gi råd, style deler av boligen eller style hele boligen. Boligstylistene kjenner godt til ulike målgrupper, og er flinke til å få frem det beste ved boligen.

Lykke til med ditt boligsalg!

Relaterte artikler

Høstsjekk av hus og hage

Høstsjekk av hus og hage

  • Aktuelt
  • Tips og triks
Overtakelse av nytt hus – dette bør du huske på

Overtakelse av nytt hus – dette bør du huske på

  • Tips og triks