Overtakelse av nytt hus – dette bør du huske på

Overtakelse av nytt hus – dette bør du huske på

Tips og triks

28. mars 2022

Dagen har kommet, og du skal endelig overta ditt nye hus. Du har sannsynligvis kjøpt huset for mange måneder siden eller kanskje det har gått år. Dagen heter formelt overtakelsesforretning og i dag skal du sammen med selger, gå gjennom hele boligen. På dette tidspunktet skal alt være ferdigstilt og i kontraktsmessig stand. Her har vi samlet noen tips til hva du bør tenke på denne dagen.

Forberedelser

I forkant av fastsatt overtakelsesdag, er det en del papirarbeid som må bli gjort og selger er ansvarlig for å ha ordnet midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest, slik at du har lov til å sove i boligen. Hvis du har kjøpt bolig av Opsahl Bolig, gjennomfører vi en forbefaring 3-4 uker før overtakelsesdagen, slik at evt. feil og mangler blir oppdaget og rettet innen overtakelse.

 

Bolig Grønlibakken 22

Hva skjer på overtakelsen

På dagen for overtakelse skal selger, kjøper og ofte megler være til stede. Hensikten med overtakelsen er først og fremst at selger overlater boligen i kontraktsmessig stand til kjøper, slik som det står i avtalen. Dokumenter må fylles ut (skriftlig eller digitalt) og noen praktiske ting må gjennomføres.

 

I tillegg bør du også fra overtakelse ha tegnet forsikring, fra og med overtakelsesdagen. Ved signatur av overtakelsesskjemaet går ansvaret og risikoen for boligen over på kjøper. Villa-/innboforsikring bør være på plass ved overtagelse av bolig.

 

Kåres vei 22

Dette bør du sjekke på overtakelsen

Du bør sjekke at huset er i kontraktsmessig stand, og at selger har fulgt alle forskrifter, som for eksempel å ha sørget for at det finnes en røykvarsler i hver etasje samt at det følger med et brannslukkingsapparat med boligen. Du må også sjekke at alle tilvalgene som er bestilt er levert.

Hvilke rettigheter og plikter har du på overtakelsen?

Vi har snakket med megler Anders Hartwig Thoresen i Privatmegleren om overtakelse av ny bolig.

-Rettighetene er mange, spesielt når bustadoppføringsloven regulerer avtalen. Du plikter til å overta boligen gitt at lovens krav er oppfylt, sier Anders. Du plikter også å gå gjennom boligen for å se at alt er slik som avtalt og forskriftsmessig, forteller han. Overtakelse er et viktig juridisk bindene tidspunkt i en bolig handel og på overtakelsen er det derfor viktig at du har sett grundig over boligen du overtar. Når du har signert, har du samtykket og godkjent overføring av boligens hjemmel, sier Anders. Han påpeker også at det er langt tryggere å kjøpe ny bolig, fremfor brukt.

-Du har rett til å holde tilbake penger hvis boligen har mangler, en leveranse er gjort feil, om FDV ikke er overlevert, eller hvis andre deler av en eller annen grunn ikke er ferdigstilt. Eksempler på dette kan være utomhusområder som ikke er ferdigstilt på grunn av vinter, legger Anders til.

Overtakelse skal være en fin opplevelse og det er viktig at begge parter er fornøyde, avslutter han.

«Overtakelse er en gledens dag»

Anders Hartwig Thoresen, Privatmegleren Panorama

Megler Anders Hartwig Thoresen

 

På overtakelse med Opsahl bolig vil kjøper få en god innføring av tekniske funksjoner i huset, og vi setter av god tid til befaringen og spørsmål om boligen.

 

 

Hva skal en overtakelsesprotokoll inneholde?

  • bekreftelse at kjøpesum og omkostninger er innbetalt meglers klientkonto
  • om eiendommen er tilfredsstillende ryddet og rengjort.
  • om samtlige nøkler er overlevert kjøper.
  • resultatene av strøm- og eventuelt vann-/fjernvarmemåleravlesning.
  • kjøpers eventuelle merknader til eiendommens tilstand.

FDV står for forvaltning, drift og vedlikehold og er en minnepenn hvor husets bruksanvisning ligger. Dette kan også legges på boligmappa når eiendommen er tinglyst på ny eier.