Forbered hagen din på våren

Forbered hagen din på våren

Aktuelt

6. mars 2024

Dagene blir lysere og lengre, og luften stadig varmere. Våren er snart på vei, og det betyr at det er på tide å gjøre hagen klar for en ny sesong.

Vær tidlig ute med å ta vare på plenen din, og plantene som har overlevd vinteren. Det vil du ikke angre på i sommersesongen. Her får du våre tips til å gjøre hagen klar for en ny sesong.

Hvordan forberede hagen din på våren?

  • Kalk plenen – men kun dersom det er behov for det
  • Gjødsle gresset
  • Fjern løv, ugress og planterester
  • Beskjær busker, hekker og trær
  • Plant nye planter
  • Vask hagemøblene

Kalk plenen – men kun dersom det er behov for det

Når våren nærmer seg er det å kalke gresset det første du bør gjøre– dersom plenen din har behov for det. For man skal ikke kalke plenen hvert år, og ofte er det unødvendig å kalke den. Kalk øker pH-verdien i jorda, så plenen skal kun kalkes hvis jorden er for sur. Et tegn på for sur jord er hvis plenen har mye mose og ofte er fuktig. Hvor sur jorden er sjekker du enkelt ved å bruke pH-strips. Jord med pH under 5 bør kalkes. Dette bidrar til at gresset gror bedre og blir finere. Det er viktig at det vannes godt når plenen kalkes, derfor lønner det seg å gjøre dette en regnværsdag. Kalking kan og gjøres mens det fortsatt er litt snø igjen på plenen. Når snøen smelter fører den kalken med seg ned i jorda.

Gjødsle gresset

Gjødsler du plenen din riktig blir den slitesterk, grønn og frodig. Plenen skal ikke gjødsles når det er for kaldt, så pass på at det er plussgrader i lufta før du gjødsler gresset. Når gresset begynner å bli grønt er plenen klar til å gjødsles. Husk å gjødsle rett før, eller i, regnvær for at gjødselen skal løse seg opp.

 

Raking av gress på våren

Fjern løv og planterester

Når temperaturen har stabilisert seg over 0 grader og plenen er fri for snø kan du begynne å fjerne løv og planterester. Raking av plenen vil bidra til å gi plantene luft. Dersom noe av gresset er dødt, fjern dette slik at du kan så i disse områdene senere. Fjern også eventuelt ugress nå. Det er lettere å fjerne ugress tidlig i sesongen.

Beskjær busker, hekker og trær

Dersom du har hekker, trær, roser eller andre busker med behov for beskjæring, er dette en viktig del av klargjøringen for våren. Etter den verste kulden har gitt seg og før vekstperioden er i gang bør disse beskjæres.

 

Gress som gror

Plant nye planter

Planlegg hvordan du ønsker hagen din skal se ut. Når gresset begynner å spire passer det bra å plante nye vekster i hagen din.

Sett frem, og vask, hagemøblene dine

Nå er det på tide å gjøre det hyggelig i hagen din. Vask grillen og hagemøblene, og plasser de slik du vil ha de i sommer. Sett også gjerne ut en krukke med blomster ved møblene, samt ved inngangspartiet. Og så er det bare å glede seg til at sommeren snart er her.

 

Terrasse og hage tilhørende nybygget hus

Hva hvis du har ny plen?

Har du ny flott plen, uten ugress, er det nå viktig å forebygge. Pass på å gi plenen din nok næring. Gjødsling, jevnlig klipping og vanning bidrar til å holde plenen fin. Sørger du for gode vekstforhold for gresset er plenen bedre rustet mot ugress.

Kos deg i hagen din i sommer!

Relaterte artikler

Innred med planter – interiørtrender 2023

Innred med planter – interiørtrender 2023

  • Aktuelt
  • Interiør
Høstsjekk av hus og hage

Høstsjekk av hus og hage

  • Aktuelt
  • Tips og triks